Istället för att lackera ditt trägolv kan du behandla det med olja. Det är billigare, miljövänligare och du behöver bara underhålla de partier av golvet som har blivit slitna. Här finns information om hur du ska gå till väga för att få snygga trägolv igen.

Innan du börjar

Golvet måste rengöras, slipas och vara helt torrt innan du har på olja. Den avslutande behandlingen är en slipning (korn 100-120), som ger en fin och slät yta utan slipspår. Denna del av arbetet får du inte hoppa över. Om du inte finslipar finns det risk att slipspåren syns tydligt när golvet har oljebehandlats. Och då är det för sent att göra något åt dom.

Efter slipningen ska golvet dammsugas noga och till sist kan du behandla det ytterligare en gång med ett särskilt rengöringsmedel för obehandlat trägolv. Låt sedan golvet torka vilket tar minst 8 timmar om inomhustemperaturen är omkring 20 grader. Först därefter är golvet klart för oljebehandling.

Behandla trägolv med olja

Om golvets yta är mindre än 12-15 kvadratmeter kan du klara jobbet för hand. Du behöver då en gummiskrapa som tål olja, en skursvamp med handtag samt några bomullstrasor.

Torka bort oljan från ditt trägolv.
Torka bort oljan från ditt trägolv.

Fördela oljan med gummiskrapan över högst 5 kvadratmeter i sänder. Olika träslag suger olika mycket, men räkna med att oljan bör ligga på cirka 15 minuter. Om oljan på den tiden har sugits in i träet, lägger du på mera olja. Efteråt poleras ytan med skursvampen. Överflödig olja fördelas på nästa yta eller torkas upp med trasorna.

När golvet har polerats noga måste det torkas (den behandlade ytan ska kännas slät och fullständigt fettfri) och du kan fortsätta till nästa etapp.

Efter cirka ett dygn kan golvet beträdas, men härdningen pågår 4-7 dagar vid normal inomhustemperatur. Därför är det en god idé att lägga papp – absolut inte plast och helst inte papper – där man går. Undvik att spilla vatten på golvet.

Polera med maskin

Hyr en polermaskin hos en färghandlare eller en golvleverantör. Det kostar cirka 200 kronor per dygn. Du kan även köpa en ny polermaskin på bland annat Bauhaus för ett par tusenlappar. På maskinen finns en stor, roterande trissa som du kan polera och slipa med. Det kan vara svårt att styra maskinen i början, men efter en stunds träning brukar det gå det bra. Maskinen styrs med handtagen – dessa kan hållas med en hand eller bägge.

Genom att vippa på handtaget bestämmer du åt vilket håll maskinen ska arbeta. Trycker du ner det, går maskinen bakåt. Lyfts handtaget går maskinen framåt. Vrids handtaget mot höger, ja då går även maskinen åt höger. Arbeta med små rörelser och håll stadigt i maskinen, så är det inte så svårt att styra den.

En optimal arbetsställning är när handtaget hålls i höfthöjd eller strax nedanför höften. Täck socklar, dörrar och väggar med plast, så att det inte stänker olja på dessa områden.

Glöm inte dra ut kontakten innan du byter slipskiva eller polertrissa.

Vilken färg ska golvet ha?

Polertrissan förekommer i olika kvaliteter beroende på tillverkaren. Till oljebehandlingen av golv används normalt gula eller vita trissor, som är cirka 10 mm tjocka skivor av plast. Det finns även fler olika slags golvoljor att välja bland beroende på vilken affär du går till. En del oljor är bäst för hårt trä, till exempel ek och ask, men de flesta oljor är avsedda för behandling av furugolv. Underhållsolja (från Berg & Berg) hittar du bland annat på Bygghemma.se för cirka 200 kronor.

Oljans egenskaper har stor betydelse för vilken färg du vill att golvet skall ha efter behandling. De flesta oljor ger furugolvet en varmt gulröd lyster medan några oljor innehåller ljusa färgpigment för att ge ett ljust golv. Några golvoljor är nästan neutrala och kan med fördel användas som ytbehandling på ett slipat och såp-/lutbehandlat golv som ska bevara sitt ljusa utseende. Fråga din färg- eller golvhandlare vad som pass just ditt golv om du är osäker.

Gnid in oljan i träet med maskinen

Man drar sig för det, men oljan ska faktiskt hällas ut på golvet och sedan fördelas med gummiskrapa eller med polermaskinen, som försetts med en vit polertrissa. Låt oljan tränga ner i träet i cirka 15 minuter. Skulle träet på vissa ställen suga åt sig oljan på den kvarten, häller du på lite till. När golvet har fått lov att suga, ska återstående olja poleras ner i träet med maskinen samtidigt som träet slipas med polertrissan. Efter en omgång torkar du upp överflödig olja. Polera golvet efter 4-6 timmar med maskinen och en trissa som försetts med en stor trasa. Fukta trasan med 1 dl olja för var 10:e kvadratmeter du polerar. Efter 4 timmar kan du gå på golvet, men härdningen tar ungefär 36 timmar.