Ett stambyte innebär att husets avlopp och ledningar byts ut. Det finns många avlopp i en bostad: till diskbänken, tvättstugan, tvättställe, badkaret och toaletten.  Avloppsledningar brukar hålla 30 till 60 år, så har du nyligen gjort ett stambyte behöver du inte oroa dig på bra länge. Har du aldrig genomfört ett stambyte? Bor du i ett gammalt hus? Då kan det vara bra att ta dit en expert som hjälper dig att inspektera rörsystemet.

Utmattning i form av korrosion och sprickor

Materialet påverkar stammens livslängd. Många svenska hus har plaströr av olika varianter. De är ofta brandskyddade och ljudisolerade. Vissa hus kan också ha rör av järn, bly, cement eller koppar. Ett modernt rörsystem kan hålla i hela sextio år om man har tur. Men även om du har rör och ledningar av god kvalité kan förslitningsskador uppstå – håll därför koll på rören så undviker du kostsamma vattenskador!

Så mycket kostar ett stambyte

Det är dyrare att genomföra ett stambyte i en lägenhet än vad det är i en villa. Anledningen? Det är helt enkelt smidigare och går fortare att byta stam i en villa än i en lägenhet. Det spelar ingen roll om villan är större än vad lägenheten är. Exakt hur stor prislappen blir skiljer sig givetvis från hus till hus. I en lägenhet brukar summan landa på 200 000 kronor, upp till 400 000 i vissa fall. I en villa kommer man undan något lindrigare och slutsumman brukar ligga på cirka 100 000 kronor.

Hos badrumsproffs.se kan du få fram offertförslag från flera olika företag som hjälper dig med ditt stambyte!

Hur lång tid tar mitt stambyte?

Ett stambyte är ett väldigt stort projekt. Tidsåtgången varierar därför från fall till fall. Räkna med att det tar cirka tio veckor om du bor i en lägenhet. I en villa kan det ta allt från ett par veckor till flera månader innan hela arbetet är klart.

Kombinera stambytet med badrumsrenoveringen

Det är viktigt att komma ihåg att badrummet måste renoveras om helt vid ett stambyte. Man bryter nämligen upp badrummets golv och/eller väggar för att komma åt rören. Detta gör att tätskiktet  punkteras och det kommer läcka i skarvarna om man försöker lappa ihop trasiga delar med nya. Ett stambyte är därför ett utmärkt tillfälle att också fräscha upp badrummet. Vet du inte hur du ska gå till väga? Läs några tips här:

Så planerar du din badrumsrenovering

Tips när du ska kakla badrum