Känner du att dina energifakturor är onödigt höga? Kanske använder du dig av direktverkande el i nuläget? För dig som har ett vattenburet uppvärmningssystem finns goda möjligheter att faktiskt spara in väldigt mycket pengar genom att byta till luftvärme. Luftvärme är ett miljövänligt alternativ där man helt enkelt utnyttjar den lagrade solenergin som finns i utomhusluften. I drift är luftvärme ett kostnadseffektivt alternativ som fungerar i mindre till mellanstora villor i mellersta och södra Sverige. Om du inte har ett vattenburet uppvärmningssystem kan installationskostnaden bli ganska hög så det gäller att alltid jämföra din nuvarande driftkostnad med priset för installation och vad du kan spara.

Innan du ska köpa luftvärmepump finns det olika saker som är bra att tänka på, exempelvis vanliga missar man kan göra. Här några av missarna man lätt gör och som är bra att känna till:

  1. Man råkar välja en för liten luftvärmepump för att spara snabba pengar – detta kan bli ett väldigt kostsamt misstag.
  2. Placeringen av luftvärmepumpen blir fel – många sätter gärna luftvärmepumpen där den inte syns, exempelvis i källaren. Men faktum är att pumpen fungerar mest effektivt om den står på en central plats i bostaden.
  3. Lyssna inte enbart på rekommendationer när du ska köpa luftvärmepump. Även om grannen var supernöjd med sin pump är det inte säkert att den är det bästa alternativet för dig.
  4. Stirra dig inte blind på priset. Den billigaste luftvärmepumpen är inte alltid den bästa…
  5. Basera inte valet av luftvärmepumpen på ljudnivån. Självklart vill du välja en pump som låter så lite som möjligt. Men tystgående värmepumpar har oftast en sämre fläkt, något som fördelar värmen i bostaden mycket sämre.
  6. Kom ihåg kyldriften – oftast glömmer man att kolla på kyldriften när man köper värmepump eftersom man fokuserar på uppvärmning. Men under sommarens varmaste dagar kan det vara riktigt skönt att kunna kyla bostaden för ett behagligare inomhusklimat.

Använd din luftvärmepump på ett effektivt sätt

Styr inomhusklimatet med värmepumpAtt köpa luftvärmepump kan bli kostsamt så det gäller att du använder den på ett så effektivt sätt som möjligt. Ett tips är exempelvis att använda en lägre inomhustemperatur men en högre fläkthastighet. Genom att göra på detta vis fördelas värmen effektivt genom hela huset utan att du använder en för hög energiförbrukning.

Eftersom du använder din luftvärmepump som en kompletterande värmekälla till exempelvis direktverkande el eller en elpanna, behöver du aldrig maxa temperaturen för värmepumpen. Det är oftast mer energieffektivt att använda pumpen med måttfullhet. Ett exempel är att du har direktverkande el hemma och du vill ha cirka 20 grader som inomhustemperatur. Då kan det ofta fungera att du ställer din luftvärmepump på 21–22 grader och elementet på några grader lägre, ungefär 18 grader. Därefter får du testa dig fram med fläktläget. Det gäller att experimentera lite för att hitta rätt inställningar för just ditt hus.

Genom att känna till vanliga misstag och därmed undvika dessa kan du göra ett bättre val när du ska köpa luftvärmepump. Jämför, läs olika tester och begär så småningom offert från olika firmor för att hitta ett bra pris och framförallt, en bra pump!